Het hart en positieve gevoelens.

Emoties en gevoelens spelen een belangrijke rol in je gevoel van rust en tevredenheid.

Gevoelens van tevredenheid, dankbaarheid en liefde geven meer rust en maken je levendig. Het is alsof je meebeweegt op een andere golf, die je energieker maakt. Het lichaam voelt licht en je beweegt je gemakkelijk.

Gevoelens van angst, verdriet en zorgen verdichten het lichaam. Het verkrampt als het ware binnen in je. Het maakt je zwaar en langzaam.

Het is de verbinding tussen het hart en de hersenen die aangeeft hoe het met je gesteld is en hoe jij je op dat moment voelt. We kunnen het hart dan ook zien als een emotioneel informatieverwerkingscentrum.

Een van de taken van het hart is om ervoor te zorgen hoe sterk de informatiestroom binnenkomt. Het hart kan de stroom van gedachten en gevoelens onderdrukken maar kan ook de stroom sorteren en filteren.

De cellen van het hart kunnen de impact van een binnenkomend signaal vergroten of negeren. Het hart reageert zoals het gewend is om te reageren.

Als er negatieve gedachten of gevoelens zijn geeft dit altijd een reactie die het hartritme en de gemoedstoestand beïnvloedt.

Het is zo dat negatieve signalen en boodschappen een veelvoud aan positieve boodschappen nodig hebben om de balans weer te herstellen, om niet in het negatieve teblijven hangen.

Bewust positieve gedachten toelaten kun je als een oefening zien die je gezondheid ten goede zal komen. Je hartritme, de rust in je brein, het ademritme en je hele lichaam zullen je dankbaar zijn.

Een oefening:

Ga even rustig zitten en leg van beide handen de toppen van de duimen en de wijsvingers losjes tegen elkaar. Denk nu eens terug aan een fijn moment tijdens je laatste onbezorgde vakantie en ga helemaal op in de beleving.