Het middenrif is de belangrijkste ademspier.

Middenrifademhaling - Wikipedia
Het middenrif of ook wel het diafragma genoemd beweegt mee tijdens elke adembeweging.

Het middenrif is de belangrijkste ademspier die het hele leven mee in beweging is. Bij elke adembeweging, in-en uitademing, beweegt het middenrif mee. Het is een koepelvormige spierplaat die borst- en buikholte scheidt; deze zit voor vast aan het borstbeen en de ribben en loopt achter naar beneden met spiervezels tot aan de derde lendenwervel.

Zoals we van spieren weten, kunnen die veel verschillende statussen van spanning en ontspanning aannemen. Dat geldt ook voor het middenrif.

Juist het middenrif is heel bepalend voor ons gevoel en het gemoed. Dat laten deze belangrijke verbindingen in de gevoelscomponent zien, eerst de middenrifzenuw die met haar motorische uitlopers het hele middenrif omvat, terwijl de sensibele vertakkingen (gevoelszenuwen) ook in het hartzakje eindigen.

Hier is de directe verbinding te zien tussen hersenen, hart en middenrif. Soms voel je de beweging van het middenrif heel duidelijk, bijvoorbeeld als je hard moet lachen, het middenrif “schokt” en het is alsof het hart van vreugde opgetild wordt. Bij huilen laat het middenrif het hele lichaam ontspannen en bereidt het zo voor op innerlijke rust en emotionele kalmte.

Bij Long Covid is het middenrif ernstig beschadigd en is er geen beweging van het middenrif tijdens het ademen. De hulpademspieren worden dan gebruikt en er ontstaat enkel een borstadem wat benauwdheid en kortademigheid veroorzaakt. Hoofdpijn en duizeligheid kunnen hier een gevolg van zijn.

De borstadem activeert het stresssysteem in het lichaam om direct genoeg zuurstof paraat te hebben in levensbedreigende situaties. Dit is heel nuttig in bepaalde situaties. Alleen als er continu een borstademhaling is dan ontstaat er altijd een te hoog stressniveau.

Een hoog stressniveau levert een hoge spierspanning en verkramping van spieren op. Dit is nadelig voor de nek en schouderspieren, het middenrif, de iliopsoas en het geeft stagnering in het maag-darmstelsel. Tevens kunnen belangrijke hersenzenuwen die langs de nekwervels, tussen de bloedvaten door tegen de longvliezen met vertakkingen naar het hart, het middenrif, het buikvlies en takken naar de lever, niet meer goed hun signalen door geven als het middenrif niet meer meebeweegt. Door meer spierspanning ontstaat een slechte doorbloeding welke weer zorgt voor een tekort aan zuurstof wat een verzuring geeft door de afvalstoffen die ontstaan. Hierdoor ontstaat weefselpijn, weefselschade en moeheid. Zo is het een vicieuze cirkel die alleen doorbroken kan worden met het oefenen van de diafragmentale/middenrif adem aangeleerd onder deskundige begeleiding en het zeer regelmatig blijven oefenen. Het middenrif is een”gevoelsspier” en is te trainen zodat je alle voordelen weer kunt herstellen.

Mensen met het chronisch vermoeidssyndroom, burn-out of longziekten als astma en bronchitis hebben allen een gespannen middenrif. Ook na een operatie kan het middenrif gespannen zijn.

In de yogatherapielessen besteden we veel aandacht aan oefeningen om het middenrif in beweging te houden of in beweging te krijgen.

Natuurlijk is een individueel consult ook mogelijk.

Een interessant artikel over Covid-19 en de ademspier, het middenrif, kun je hier onder lezen:

https://nos.nl/l/2356806