Tips bij hartkloppingen
11 tips bij hartkloppingen
Bij atriumfibrillatie (AF), ook wel boezemfibrillatie genoemd, klopt het hart onregelmatig of sneller dan normaal. Het is de meest voorkomende hartritmestoornis (aritmie). Behalve hartkloppingen, kan het gepaard gaan met vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en pijn op de borst. En hoewel het op zich niet levensbedreigend is, stijgt het risico op een beroerte en hartfalen.
Consulteer bij klachten altijd een arts, die kan onderzoeken of er een eventuele oorzaak is die behandeld kan worden, zoals een hoge bloeddruk, een overactieve schildklier, een voedselallergie, een ontsteking of bepaalde geneesmiddelen, en op basis daarvan een individueel behandelplan kan opstellen.
Maar ziehier een aantal eenvoudige leefstijlveranderingen, die de behandeling kunnen ondersteunen.
Bron: Medisch Dossier http://www.medischdossier.org/home/
Begin met yoga
Gedurende drie maanden twee keer per week yoga beoefenen, kan het aantal AF-episoden verminderen, en helpt tegen depressieve gevoelens en angst. Het kan helpen om stress te verminderen en het emotioneel welbevinden een boost geven, twee factoren waarvan is gebleken dat ze belangrijk zijn bij AF.
Volg een dieet voor uw hart
Een mediterraan dieet – dat rijk is aan volle granen, olijfolie, vette vis, fruit en groenten – wordt algemeen beschouwd als het beste dieet voor het hart, en wie dit volgt heeft minder kans op AF. Eet veel gekleurde groenten en fruit, zoals blauwe bessen, frambozen, boerenkool, bieten en rode kool, omdat zij veel antioxidanten bevatten die goed zijn voor het hart.
Geen cafeïne
Hoewel de onderzoeksresultaten niet eenduidig zijn2, kan cafeïne bij sommige mensen tot AF leiden. Probeer de koffie volledig te schrappen uit uw menu om te kijken of dit een positief effect heeft. Let niet alleen op koffie, maar ook op de cafeïne in thee, chocolade, energydrinks, proteïnerepen, roomijs en pijnstillers tegen hoofdpijn.
Beperk alcoholgebruik
Zware drinkers hebben ongeveer 50% meer kans op AF dan mensen die matig of niet drinken. 3 En als u daarnaast ook rookt, kunt u daar het beste mee stoppen, want dat verdubbelt het risico. 4
Probeer acupunctuur
Van deze traditionele Chinese techniek is aangetoond dat ze bijna 20% effectiever is voor de behandeling van AF dan amiodaron, een geneesmiddel tegen hartritmestoornissen, en zonder de nare bijwerkingen van de medicatie. 5
Bij patiënten die met elektrische cardioversie behandeld werden – een conventionele methode waarbij met een defibrillator lichte elektroshocks worden gegeven aan de hartspier om weer een normaal hartritme te krijgen – kan acupunctuur helpen te voorkomen dat de hartritmestoornissen terugkeren. 6
Don’t worry, be happy
Uit onderzoek blijkt dat negatieve emoties, zoals verdriet, woede, stress, prikkelbaarheid en angst, AF kunnen uitlokken; en de symptomen hebben 85% minder kans om op te treden op een “vrolijke dag”. 8 Cultiveer een positieve ingesteldheid door voldoende tijd vrij te maken voor dingen die u een fijn gevoel geven.
Zoek verbintenis
Sociale relaties zijn cruciaal om gezond en gelukkig te zijn. Neem de tijd om banden aan te halen met familie, vrienden, collega’s en buren. Sluit je aan bij een groep met gezamenlijke interesses of word actief binnen de lokale gemeenschap.
Blijf actief
Beweging is goed voor lichaam en geest. Zoek een activiteit die u een prettig gevoel geeft en past bij uw mate van fitheid en beweeglijkheid.
Wees mindful
Meer aandacht besteden aan uw omgeving in het hier-en-nu, mindfulness genoemd, kan uw welzijn bevorderen. Bekijk een van de vele mindfulness tijdschriften die tegenwoordig verkrijgbaar zijn om u de gewoonte eigen te maken van het leven in het hier-en-nu.
Blijf leren
Nieuwe dingen leren kan uw optimisme en uw zelfwaardering een boost geven, en zelfs depressieve gevoelens verlichten. Zoek een nieuwe uitdaging door bijvoorbeeld een instrument te leren bespelen, een nieuwe sport te leren beoefenen of uw favoriete gerecht te leren bereiden.
Geef
Mensen die graag anderen helpen, noemen zichzelf vaak gelukkiger. Doe vrijwilligerswerk, help zomaar een onbekende of doe iets aardigs voor een vriend.
Bronnen
1 Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2013; 23: 115–21
2 Am Heart J, 1998; 136: 643–6; Am J Clin Nutr, 2010; 92: 509–14
3 Circulation, 2005; 112: 1736–42
4 Heart Rhythm, 2011; 8: 1160–6
5 Zhongguo Zhen Jiu, 2007; 27: 96–8
6 J Cardiovasc Electrophysiol, 2011; 22: 241–7
7 J Am Coll Cardiol, 2013; 61: 1177–82
8 J Am Coll Cardiol, 2014; 64: 1533–4
9 New Economics Foundation, Five Ways to Wellbeing: the Evidence, 2008