Yoga halveert de periodes van hartritmestoornissen

Onregelmatig hartritme (atriumfibrillatie) wordt meestal behandeld met medicijnen of een pacemaker, maar patiënten kunnen het probleem onder controle krijgen door yoga te beoefenen, aldus een nieuwe studie.

Yogaoefeningen kunnen het aantal beangstigende episodes halveren en de bloeddruk verlagen, waardoor yoga net zo effectief is als geneesmiddelen, zoals anti-stollingsmiddelen en anti-aritmica.

Yogasessies die houding combineren met ademhaling zijn het meest effectief en idealiter moet elke dag yoga worden beoefend, zeggen onderzoekers van het HG SMS Hospital in Jaipur, India.

Aan de studie deden 538 mensen met hartritmeproblemen mee, waarvan de helft vier maanden lang dagelijks yoga beoefende en vervolgens omwisselde met de niet-actieve groep. Ze werden ook aangemoedigd om thuis yogaoefeningen te doen.

Tijdens de weken dat yoga werd beoefend, kende de groep gemiddeld ongeveer 8 hartritme-episodes. De groep die niet aan yoga deed, meldde 15 periodes. De bloeddruk was lager in de yogagroep en de deelnemers meldden ook hogere energieniveaus, betere stemmingen en minder angst en depressie.

Typische symptomen van atriumfibrillatie zijn een onregelmatige pols, kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst en duizeligheid. Het treft ongeveer 25 procent van de mensen van middelbare leeftijd en is verantwoordelijk voor maximaal 30 procent van de beroertes. Daarnaast is het risico op een vroegtijdige dood bijna twee keer zo groot.

Bron: European Society of Cardiology Tijdschrift Medisch Dossier.