Onthaasten, begint met vertragen

Tot rust komen, begint met vertragen, dan pas kun je je echt realiseren hoe het met je is. In de drukke tijd waarin we leven kun je niet voorkomen dat je soms moet haasten.

Geen extra stress want ook hier kun je een oefening van maken, vanuit de Boeddhistische traditie is heel lang geleden het oefenen in mindfulness ontstaan. Mindfulness betekent: met volledige aandacht vanuit je hart aanwezig zijn in het huidige moment. Zo kun je ook aandachtig haasten, al is het maar om ongelukken en misstappen te voorkomen.

Mindful haasten wil zeggen dat je je bewust bent van je haast. In zekere zin omarm je het feit dat je haast hebt. Je concentreert je op de taak die je te doen hebt en doet dit op een snellere en efficiëntere manier. Mindful wil niet zeggen langzamer, je kunt de dingen snel doen terwijl je tevens volledig in aandacht en ontspannen bent. Terwijl je haast richt je al je aandacht op de in-, en de uitademing. Besef dat je haast en glimlach om jezelf. Als je twee keer diep en langzaam uitademt trap je als het ware je rempedaal een beetje in en kom je tot rust.