Waarom is het oefenen van een buikadem zo belangrijk bij Long-Covid?

Mensen met Long-Covid zijn ook na milde klachten vaak kortademig. Ze zijn snel moe en hebben het snel benauwd. Bij onderzoek van het Rotterdams en Amsterdams MC blijkt dat er geen afwijkingen zijn in het hart of de longen. Ze zien wel veranderingen in het diafragma (middenrif), die je normaal alleen ziet bij mensen met spierziekten. Ze zien verbindweefseling ontstaan door ontstekingsreacties. Het diafragma is de enige echte ademhalingsspier. Het is een spier en dus trainbaar! En laat nou net yoga ideaal zijn om mensen (opnieuw) een buikadem aan te leren!

Komen dan al die klachten door het diafragma?

Ja, grotendeels! Want door het wegvallen van een diafragmale adem, ben je genoodzaakt je hulpademhalingsspieren te gebruiken en krijg je alle nadelen van een borstadem en je mist alle voordelen van een diafragmale adem.

Een borstadem geeft stimulering van de sympaticus en daarmee stressgevoel. Dit geeft op zijn beurt weer een hoge adem en daarmee is de cirkel rond, die vervolgens een nieuwe cirkel in werking zet: Het verkrampen van diverse spieren, waardoor de doorbloeding in deze spieren stagneert. Door het missen van de buikadem, mis je onder andere de stimulering van de parasympaticus en een optimale werking van hart, longen, maag, darmen en andere ingewanden.

Wanneer de cursist de buikadem bewust in diverse houdingen kan doen, is hij/zij/die klaar voor een volgende stap. Kleine rustige bewegingsoefeningen met een buikadem geven een goede doorbloeding van de spieren, zonder dat de spieren zoveel energie gebruiken dat er weer nieuwe verzuring optreedt.

Er zijn veel yogaoefeningen die kunnen helpen om de nadelen van een hoge borstadem op te vangen en om het wegvallen van de voordelen van een buikadem te compenseren. Inmiddels heb ik veel mensen zien opknappen. Yoga helpt!

Met dank aan mijn collega Danielle Bersma voor haar heldere uitleg.