Help, mijn hoofd zit vol

Bewust tijd nemen, om te ontspannen is een van de belangrijkste factoren in het voorblijven van dementie, slapeloosheid, burn-out, CVS, vergeetachtigheid en maag- en darmklachten.

Soms is het hoofd vol, overvol en dan kan er niets meer bij. Denk maar aan een afvalcontainer, wat je er nog bij propt als hij vol zit valt over de rand op de grond. Dit lijkt een beetje op het verwerkingssysteem in de hersenen, als het overvol is kan er geen nieuwe informatie meer bij. Het blijft niet meer “hangen”.

Dan ontstaat vergeetachtigheid. Soms ook omdat er nog een herinnering onder zit die bewust genegeerd wordt. Soms is er teveel controle op dingen die moeten gebeuren zodat daar ongemerkt energie naar toe gaat. Soms zijn er dingen die je erg graag wilt en die net niet kunnen of niet lukken.

Zo kunnen er meerdere oorzaken zijn die zorgen dat het druk en vol blijft in het hoofd. Het zorgt voor een constante spanning, een stresslevel wat ongunstig is voor het hartritme, het ademritme, het zenuwstelsel en de hersenen.

Zorgen voor ontspanning, in de vorm die bij jou past, zal ruimte en rust creëren in je hele systeem. Elke dag, misschien wel meerdere momenten op de dag kun je tijd nemen voor je eigen “herstel pauze”.

Zo kun je een burn-out of dementie voorkomen.

Laat een reactie achter